Wil je een dialoogtafel leren begeleiden? Heb je ervaring als deelnemer en ben je enthousiast geworden over de methodiek? Je kunt een dialoog leren begeleiden door de stappen hieronder te volgen.
Ben je al getraind in de dialoogmethodiek en wil je een dialoog begeleiden? Neem contact met ons op!
1. Dialoogtraining volgen
Om dialoogbegeleider te worden volg je na deelname aan een aantal dialogen eerst een training dialoog begeleiden. Daar leer je een dialoog begeleiden volgens de waarderende dialoogmethodiek. Deze aanpak is gebaseerd op Appreciative Inquiry en kent de volgende fasen: kennismaken, ervaringen uitwisselen, dromen delen, wat kun je doen. Meer informatie vind je in het handboek dialoog. Na de basistraining ga je oefenen in het Dialooghuis, met een oefengroep, meelopen met een ervaren dialoogbegeleider en samen met een ervaren gespreksleider een dialoog begeleiden. In Utrecht in Dialoog werken we met ervaren dialoogbegeleiders en trainers.
2. Met elkaar oefenen
Na de training kun je in Dialooghuis oefenen met het begeleiden van een dialoog. Iedere eerste woensdagavond van de maand is er een Dialooghuis. Je kunt hier oefenen met ervaren dialoogbegeleiders om met en van elkaar te leren en je vindt hier dialoogbegeleiders om samen een tafel mee te begeleiden. Ervaren dialoogbegeleiders brengen hier casuïstiek en lastige situaties in om meer mogelijkheden te verkennen om hier mee om te gaan. Je kunt hier met dialoogbegeleiders terug- en vooruit te kijken, nieuwe mogelijkheden verkennen, bespreken hoe je om kunt gaan met lastige situaties en met elkaar te oefenen.
3. Praktijkervaring opdoen en intervisie
Als je klaar bent om een dialoogtafel te gaan begeleiden ga je praktijkervaring opdoen door veel dialoogtafels te begeleiden, alleen of samen met een andere dialoogbegeleider.
Je kunt ook lid worden van de facebookgroep van dialoogbegeleiders en je inschrijven voor de nieuwsbrief voor dialoogbegeleiders.
In het Dialooghuis – iedere eerste woensdagavond van de maand – kun je met ervaren en startende dialoogbegeleiders en studenten dialogen nabespreken, lastige fasen of thema’s oefenen, elkaar verder helpen en nieuwe thema’s uitproberen. Je kunt hier ook afspraken maken voor feedback, oefengroepen, intervisie en examen.
4. Verdiepingsworkshops volgen
Als je ervaring hebt opgedaan in het begeleiden van dialogen schrijf je je in voor verdiepingsworkshops. Een greep uit ons aanbod:
- Luisterworkshop
- Waarderend vragen & luisteren
- Spannende gesprekken
5. Certificering
Voor het verkrijgen van het Certificaat Waarderende Dialoog-begeleider volg je de basistraining en twee verdiepingsworkshops, doe je praktijkervaring op, bereid je een dialoog met thema en handleiding voor en doe je examen in het Dialooghuis.
6. Doorleren en specialiseren?
Hierna kun je je specialiseren en doorleren voor Dialooghuiscoach, specialist Wijkdialogen, specialist Opvoeddialogen of tot Dialoogtrainer. Je kunt je ook specialiseren in het ontwerpen en organiseren van dialoogbijeenkomsten. Interesse? Neem contact met ons op!
Meer
Materialen dialoog begeleiden, met alles wat je nodig hebt voor het begeleiden van een dialoog
Trainingsagenda met komende trainingen en workshops