Leven met vragen rondom de dood

Het begon met een simpel idee: Praten over de dood, doodgewoon. Vrijwilligers hebben dit tot leven gebracht naar een reeks van diepgaande en verbindende dialogen tussen Utrechtse stadsgenoten.

Volgens SIRE praat 1 op de 3 mensen nooit over de dood. Doodgaan wordt als een individuele ervaring gezien, terwijl het ook een sociaal gebeuren is. We praten er weinig over met elkaar. Toch helpt het om er samen bij stil te staan. Een gesprek met elkaar verbindt, verrijkt, geeft rust en helpt bij rouw. Daarnaast verbetert het de kwaliteit van ons leven.

Wezenlijk waardevol

“Praten over een laatste levensfase gaat vooral over het leven” vertelt Joop Kools, dialoogbegeleider bij UiD en vrijwilliger bij het Stadshospice Utrecht. “Het gaat vooral over wie je bent, wat voor jou het leven betekent, de moeite waard maakt, over wat anderen voor je betekenen”. De dialoog is daar een beproefd middel voor. Het nodigt uit om echt naar elkaar te luisteren en samen te onderzoeken wat voor jou en de ander wezenlijk waardevol is. Je inspireert anderen met jouw zienswijze en gaat ook rijker naar huis doordat je door de bril van anderen hebt mogen kijken.

Iedereen is welkom

Wat begon als een simpel idee ‘praten over de dood, doodgewoon’, is door vrijwilligers tot leven gebracht naar een nieuwe dialoogreeks: Leven met vragen rond de dood. Dit najaar gaan we als stadsgenoten opnieuw de dialoog aan over dit thema. Iedereen is van harte welkom. Meedoen is gratis. Meld je wel even aan via de website. Houd onze website in de gaten voor de data en thema’s en schrijf je in.

 

Hoe werkt een dialoog?

In een dialoog ga je met zo’n 6 tot 8 mensen in gesprek over een thema. Dit gesprek wordt begeleid door een dialoogbegeleider. Je doorloopt in dit gesprek verschillende fases. We maken kennis met elkaar en met het thema. Vervolgens delen we ervaringen, dromen en onderzoeken we wat er nodig is om jouw droom een stapje dichterbij te brengen. Tijdens een dialoog luisteren we echt naar elkaar. We zoeken ernaar om elkaar te begrijpen, niet te overtuigen. Je spreekt voor jezelf, denkt niet voor een ander en geeft geen advies. Zo kom je tot nieuwe inzichten en inspireer je elkaar. Als je door de bril van 8 anderen hebt gekeken ga je als rijker mens naar huis.

Samen met

We werken samen met het Stadshospice Utrecht, Gezondheidspact, Lunetten Wil Wel, Dock en Stichting Luistergoud. Ook nieuwe samenwerkingspartners zijn van harte welkom om aan te sluiten. Zo brengen we een zo groot mogelijke diversiteit aan perspectieven samen. De dialogen worden begeleid door getrainde dialoogbegeleiders. Ter voorbereiding op deze speciale reeks hebben de begeleiders een verdiepingsworkshop gevolgd over ‘doodgewoon luisteren’ door Stichting Luistergoud.

Actief worden

Wil jij actief bijdragen, heb je een suggestie of wil je met ons samenwerken? Mail dan naar info@utrechtindialoog.nl.

Reageren is niet mogelijk