PAX Vredesweek 2023 – (On)Vrede, en nu?

Van 16 tot en met 24 september vierden we de Landelijke PAX-Vredesweek met dialoog over ‘(On)Vrede, en nu?’. De Vredesweek is het perfecte moment om in gesprek te gaan met mensen die we niet vanzelf tegen komen, mensen van buiten onze bubbel met andere achtergronden, ervaringen en zienswijzen.

Tijdens de Vredesweek van 2023 bracht PAX mensen samen om het gevoel van onmacht in deze onzekere tijden om te zetten in hoop. We konden leren over conflict en vrede in heden en verleden, gingen de dialoog aan met verschillende generaties en zochten antwoorden op de grote uitdagingen van onze tijd.

Inspiratie: ‘Ons vredeswapen’ door Marja Hanko

Een dialoog is een weg naar vrede,
in de kleine menselijke maat: ieder is gelijk,
ieder komt even lang aan het woord,
ieders gedachten en ervaringen mogen er zijn
zonder oordeel.
Alles kan op tafel komen,
je bepaalt zelf je grens.
Het leidt tot meer begrip,
andere inzichten,
je luistert langer naar een ander
dan dat je dat misschien normaal zou doen.
Het wordt nooit vervelend
omdat ieder aan bod komt en niemand overheerst.
Het begrip maakt ons zachter,
toegankelijker,
milder.
Aan het eind van de dialoog heb je even achter de gordijntjes van iemands drijfveren, iemands hart mogen kijken. Dat is prachtig en waardevol.
Als het zo in het klein werkt,
en voor verbinding zorgt,
dan zou het ook in het groot moeten werken.
Mijn droom is om dit meer te doen,
in gemeenteraden , in overlegorganen, in vredesbesprekingen, multicultureel, op alle plekken waar grenzen pijn doen en de vrede is te zoeken.
Dit is een goed middel.
Dit is ons vredeswapen.

Wat is een vredesdialoog?

Utrecht in DialoogIn een vredesdialoog deel je persoonlijke verhalen met mensen die je niet vanzelf tegenkomt en ontdek je andere vaak verrassende invalshoeken. Je onderzoekt aan de hand van persoonlijke ervaringen wat vreedzaam samenleven voor jou en anderen betekent, wat je meer van wilt, wat je zelf en met anderen kunt doen. Een vredesdialoog biedt zicht op meer perspectieven, invalshoeken, leidt tot meer inzicht en begrip en concrete persoonlijke actie om vrede dichterbij te brengen.

 

Comments are closed