Achtergrond Dialoog in Nederland

In de eerste week van november vieren we op verschillende plekken in het land de Dag en Week van de Dialoog. Aan kleine groepen aan dialoogtafels worden ervaringen, ideeën en dromen uitgewisseld. Hier ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten en het benoemen van persoonlijke actie. De uiteenlopende achtergronden van de deelnemers draagt bij aan het vergroten van kennis over elkaar en vormt de basis voor prettig samen leven, wonen en werken. Vanuit lokale dialooginitiatieven wordt gewerkt aan maatschappelijke verandering vanuit duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Dialoog in Nederland

Sinds 2019 werken lokale dialooginitiatieven in een netwerk samen rond de Week van de Dialoog. Een kerngroep heeft in wisselende samenstelling de mogelijkheden onderzocht om als gezamenlijke dialoogsteden verder te komen en elkaar te versterken. Dit heeft geresulteerd in een platform en gezamenlijke activiteiten in wisselend verband. In 2020 was er voor het eerst een feestelijke gezamenlijke online aftrap van de Week van de Dialoog. De kerngroep bestond uit Bernard Hilgers, Wendy Meyer, Wilma de Buck, Eric de Haas, Joop Kools, Sjaak Evers en Frank Wolff en heeft een aantal richtingsdocumenten opgesteld.

In 2021 is het Richtingsdocument Dialoog in Nederland 2021-2025 opgesteld, en zijn we als platform verder gegaan met als inhoudelijke richting de duurzame ontwikkeldoelen SDG’s. Ieder draagt op eigen wijze bij, heeft eigen accenten. De waarderende dialoog blijft de basis van Dialoog in Nederland. Nieuwe initiatieven zijn van harte welkom! Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen, meedoen of bijdragen? Schrijf je in voor mailings en nieuwsbrieven of mail naar info@utrechtindialoog.nl.

In verschillende plaatsen

Aan de landelijke Week van de dialoog doen dialooginitiatieven in verschillende plaatsen mee: Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Beuningen, Breda, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Diever, Dordrecht, Drachten, Eindhoven, Franeker, Goes, Gorinchem, Gouwe dialoog, Haarlem, Haarlemmermeer, Hattem, Hellendoorn, Hengelo, Hilversum, IJsselstein, Leeuwarden, Leiden, Midden-Groningen, Nijmegen, Oisterwijk, Rijssen-Holten, Rotterdam, Sneek, Steenwijkerland, Tilburg, Utrecht, Venlo, Venray, Waalwijk, Wijk bij Duurstede, Zeist. Sommige initiatieven zijn ook rond de Vredesweek, in de Week tegen Eenzaamheid of het hele jaar door actief.

Oorsprong: Behoefte aan verbondenheid

Na de aanslagen in Amerika op 11 september 2001 en de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004, werd een sterke behoefte gevoeld aan een grotere sociale verbondenheid. In 2001 werd in Rotterdam de eerste Dag van de Dialoog georganiseerd. Hier bleek dat de dialoog mensen dichter bij elkaar bracht, mensen nieuwe inzichten verschafte en issues boven tafel bracht die voorheen onbesproken bleven. Andere steden, zoals Schiedam, Hengelo, Amsterdam en Utrecht volgden het voorbeeld van Rotterdam en organiseerden hun eigen Dialoog. In 2006 werd met hulp van het Oranjefonds een nationaal programma gestart en uiteindelijk in zo’n 85 steden en woonplaatsen in Nederland jaarlijks de Dag of Week van de Dialoog georganiseerd. Deze behoefte aan verbondenheid tussen mensen die elkaar niet vanzelf tegenkomen is nog steeds actueel.

Maatschappelijke beweging

Uit de week van de Dialoog ontstond Nederland in Dialoog, een maatschappelijke beweging die bijdraagt aan de sociale samenhang in Nederland door mensen met elkaar in een inspirerend, betekenisvol gesprek te brengen. Nederland in Dialoog groeide uit tot een netwerk van landelijke en lokale coördinatoren, partners, ambassadeurs, experts, trainers, gespreksleiders en vrijwilligers. Met als partners het Oranje Fonds, Albert Heijn, Woningcorporatie Ymere, COC Nederland, Brahma Kumaris, Art.1, Seats2meet, RestoVanHarte, Nieuwe Maan Netwerk en Rabobank. Ambassadeurs van Nederland in Dialoog waren onder andere Herman Wijffels, Ahmed Aboutaleb, Eberhard van der Laan, Alexander Rinnooy Kan (SER), Frits Philips, Nathal van Rijn (Rabobank Almere), Cees van Vliet (Albert Heijn), Vera Bergkamp (COC NL), Pieter de Jong (Ymere). In 2020 is de Stichting Nederland in Dialoog na rijp beraad opgeheven.

Reageren is niet mogelijk