Hoe kiezen we onze thema’s?
We praten over thema’s vanuit een positieve insteek, gaan op zoek naar meer mogelijkheden en perspectieven en naar wat werkt. We onderzoeken thema’s die aandacht verdienen, waar we meer van willen, waar we met elkaar verder mee willen komen. Onderzoek welk thema jou raakt en wat in jouw buurt, praktijk, verband aandacht verdient en urgent is. Betrek ook andere geluiden, ervaringen en stemmen bij het kiezen van een thema. Laat je inspireren door de thema’s op deze pagina en video’s op ons Youtube-kanaal. We denken en werken graag met je mee in het vinden van een passend thema samen met partners en de voorbereiding van een dialoogbijeenkomst of serie.
Het gespreksonderwerp bepalen betrokkenen en initiatiefnemers met elkaar. Welke vragen houden jou bezig? We gaan ook de straat op, het park in, de buurt in om te onderzoeken wat leeft in wijken, buurten, straten, op scholen, in parken. Welke onderwerpen leven er in jouw buurt, club, team, klas, werk, leven? Waar zou je meer van willen weten, of mee aan de slag willen? Welk thema verdient positieve aandacht en wil je met anderen vanuit verschillende invalshoeken belichten? Wat vraagt (ervarings)kennis en wijsheid van meerdere mensen, onderzoek vanuit verschillende perspectieven? We denken en werken graag met je mee in het vinden van een passend thema samen met partners en de voorbereiding van een dialoogbijeenkomst of serie.
Gemeenschapskracht versterken
- Buurtdialogen: Buurtdialogen Podium Oost, Terwijde dialogen, Buurtdialogen Parkwijk, Griftparkdialogen, Wij in Kanaleneiland, Samen leven in Dichters-/Rivierenwijk, Samen leven in West, Buurtdialogen Utregs Requiem, Super Solo, Buurtgezondheid Oost
- Erbij Horen: Inclusieserie, Verhalen van de straat, Iedereen telt, Gelijke kansen, Meetellen, Rouw en verlies: samen verder, Lekker in je vel, Plusvrouwen en zingeving, Moederschap over grenzen, Kom erbij, deel je ervaringskennis, Erbij horen, Lekker oud, Docudialoog Old Passioned, Oud en eigenwijs, Praten over racisme, Regenboogdialogen, Zijn wie je bent, Ik, Jij en Genderidentiteit Thuis zijn.
- Ontdek de ander: Verhalen van de straat, Ruimte voor verschil, Nieuwe kansen, Contact in je buurt, nieuwe normaal
- Samen eten: Resto-dialogen, Elkaar zien, Podium Oost: Zorg voor elkaar, Verbinding in de Bibliotheek.
- Samen vieren: Sint Maarten, Vrouwendag, Sinterklaas, feestelijk verbinden, Suikerfeest, 100 jaar kiesrecht, Week van de Dialoog, Dag van de kinderrechten, Europadag, Diversiteitsdag, Midzomergracht, Vredesweek, Respect,
- Samen stilstaan/herdenken: 4 mei, Slavernijverleden, Geweld tegen vrouwen, discriminatie, Eenzaamheid, Armoede, Culturele diversiteit, Allerzielen
- Dialogen speciaal met/voor vrouwen die beter Nederlands willen leren, voor moeders over grenzen, speciaal voor alleenstaanden, voor plusvrouwen over zingeving, voor roze ouderen en over seksualiteit. Er zijn meertalige/Engelstalige dialogen, jongerendialogen en kinderdialogen.
- Inclusiedialogen: Speeltuin van het ongemak, Geldzorgen, Erbij horen, zijn wie je bent, lekker in je vel, luisteren naar discriminatie, praten over racisme, gelijke rechten, verhalen van de straat…..
Speciale projecten
We verzorgen ook series rond een thema in opdracht, met financiering van fondsen en partners zoals Wijkdialogen, Vaccinatiedialogen, Zorgdialogen, Gezonde (online) gesprekken en Buurtgezondheiddialogen. In 2020 zijn we een speciaal project gestart: Online Erbij Horen in Crisistijd. In 2019 verzorgden we een serie Kiesrechtdialogen rond de viering van 100 (vrouwen) kiesrecht. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gingen we op zoek naar verschillende stemmen uit de stad. We verzorgden armoededialogen en gesprekken over geldzorgen.
Week van de dialoog
Ieder jaar kiezen dialoogsteden samen een thema voor de landelijke Week van de Dialoog. Rond deze jaarthema’s is inspiratie verzameld voor dialogen. Het ging de afgelopen jaren om de thema’s: Vertrouwen (2023), Thuis (2022), De moeite waard (2021), Erbij Horen (2020), Ontdek de ander (2019), Elkaar zien (2018), en Samen verder (2017).